Sorting by

×
vlag oekraine

Grijpskerk en Oekraïne (update)

Samen in actie voor Oekraïne: een update

Hierbij leest u een update over welke acties we vanuit de kerk hebben ondernomen naar aanleiding van de oorlog in de Oekraïne.

De situatie in de Oekraïne treft ons allen. Ook onze kerk heeft zich het lot van de mensen in de Oekraïne aangetrokken. In een extra ingelaste vergadering begin maart heeft de kerkenraad zich gebogen over hoe we als kerk invulling willen geven aan de behoefte om ook iets bij te dragen. Uit de vergadering kwamen drie zaken naar voren: het opvangen van vluchtelingen, het zichtbaar zijn als kerk in een dergelijke situatie en het inzamelen van middelen voor de slachtoffers. Hierna kunt u lezen hoe wij op deze onderdelen invulling hebben gegeven aan deze plannen.

Ten aanzien van de huisvesting van vluchtelingen is door heel veel vrijwilligers en enkele ondernemers de voormalige pastorie gereed gemaakt voor de opvang van maximaal 10 vluchtelingen. In nog geen maand tijd is voormalige pastorie flink onder handen genomen. Het resultaat mag er zijn. De kamers zijn flink opgeknapt en voorzien van bedden. Ook is er nog een douche geplaatst. Wij zijn enorm trots op al die mensen die dit mede mogelijk hebben gemaakt. De samenwerking met de mensen van de GKV-kerk aan de Groningerstraatweg en de dorpscooperatie verloopt heel goed. Uit deze geledingen en onze gemeente is een team van buddies samengesteld die klaar staan om de vluchtelingen straks te begeleiden. Hiermee staan eigenlijk alle seinen op groen om vluchtelingen te ontvangen. Hiertoe zijn we in gesprek met een stichting die ook vluchtelingen heeft ondergebracht bij de PKN kerk in Leek. Op het moment van schrijven is het nog niet zeker wanneer we vluchtelingen kunnen opvangen. Dat zou echter heel goed op korte termijn het geval kunnen zijn. Wij staan dan in ieder geval klaar en daar zijn we erg trots op!

Ook hebben we samen met de GKV twee keer een bijeenkomst georganiseerd op vrijdagmiddag in de Vermaning. De deuren stonden open voor dorpsgenoten om samen te komen. Hierbij was er ruimte voor gesprek, stil zijn, gebed. De opkomst was heel behoorlijk. We kijken met een goed gevoel terug op het open stellen van de deuren voor dorpsgenoten.

Ook is er nog een groepje vanuit de diaconieën van beide kerken en de dorpscooperatie aan het nadenken over geldwerving. Insteek is om hier zo veel mogelijk mensen bij te betrekken, mogelijk ook de scholen. Met deze geldwervingsactie kunnen we onder andere een deel van de kosten die gemaakt worden voor de opvang van de vluchtelingen in ons dorp dekken, maar ook iets doen voor als de vluchtelingen hier zijn en voor de slachtoffers van het geweld elders op de wereld.

Deel dit bericht

Lees meer

HELP – HELP – HELP

We hebben jullie hulp nodig! Komende maanden gaan er weer veel jeugdleden eindexamen doen. Graag willen wij als jeugdouderlingen hier aandacht aan besteden. We hebben

Lees verder »

Pinksterfestival Veenklooster

PERSBERICHT Datum:  6 mei 2022 Pinksterfeest Veenklooster viert dit jaar 50-jarig bestaan Al een halve eeuw bezoeken honderden mensen Veenklooster om samen Pinksteren te vieren.

Lees verder »