Kerknieuws

CBS: Vrijwilligerswerk voor de kerk doen, maakt gelukkig

Image website Protestantse Kerk

Gemiddeld wordt er in Nederland 4,5 uur per week aan vrijwilligerswerk besteed. Vrijwilligers hebben over het algemeen een hoger opleidingsniveau, een kerkelijke achtergrond en zijn van middelbare leeftijd. Mensen zetten zich vooral vrijwillig in voor sportclubs, scholen, verzorgingsorganisaties, kerken/moskeeën en jeugdwerk.

Steunpilaren

Ds. René de Reuver, scriba van de generale synode: “Achter deze kale onderzoekscijfers zitten duizenden mensen. Je kunt hen gerust steunpilaren Pijl naar beneden van de samenleving noemen. Zij zetten zich met hart en ziel  in voor anderen. Een gevoel van dankbaarheid overspoelt mij als ik lees dat de leden van de Protestantse Kerk - ondanks de krimp van de kerk - zich van harte inzetten voor de kerk en op andere plekken in de samenleving. Met dank aan al deze vrijwilligers is de Protestantse Kerk op duizenden plekken in Nederland een vindplaats van geloof, hoop en liefde.”

Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

Het onderzoek toont ook aan dat het doen van vrijwilligerswerk gelukkig maakt. Van de vrijwilligers is 91 procent gelukkig tegenover 85 procent van de groep die geen vrijwilligerswerk doet. Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn.

Sterker nog: mensen die zich inzetten voor sportverenigingen, scholen en kerken voelen zich vaker gelukkig dan mensen die zich niet voor dit type organisaties inzetten.

Grafiek uit het cbs-rapport over vrijwilligerswerk
Caption

Bekijk hier het volledige onderzoeksrapport

Ps. Het CBS maakt in haar onderzoeken bij kerkelijke gezindte onderscheid tussen Nederlands Hervormd, Gereformeerd en Protestantse Kerk. In dit artikel wordt uitgegaan van de mensen die zichzelf rekenen tot de Protestantse Kerk. Het onderscheid dat het CBS in kerkelijke gezindte maakt klopt niet, omdat Nederlands Hervormden onderdeel zijn van de Protestantse Kerk en gereformeerden voor een deel ook. Het CBS heeft laten weten, te werken aan een nieuwe vraagstelling om de religieuze betrokkenheid van de respondent vast te stellen.

Het is niet altijd eenvoudig om vrijwilligers te vinden. In Ermelo vonden ze een oplossing:


Bent u ouderling of pastoraal bezoekmedewerker? Kom dan naar de landelijke pastorale dag!

Image website Protestantse Kerk

Het belang van pastoraat wordt in alle gemeenten van onze kerk onderschreven. Het is de hulp die we elkaar bieden om, in alle omstandigheden van het leven, de weg met God te gaan. Pastoraat behoort zonder meer tot de basisprincipes van de kerk. De vraag hoe het pastoraat in de gemeente te organiseren wordt echter steeds vaker gehoord.

Om anderen nabij te kunnen zijn blijven basisvaardigheden, bijvoorbeeld om écht naar de ander te luisteren, van belang. Tegelijkertijd is er veel in beweging in het pastoraat: er zijn nieuwe ontwikkelingen, nieuwe plekken en nieuwe doelgroepen. 

De landelijke pastorale dag 2020 heeft aandacht voor vertrouwde én voor nieuwe vormen van pastoraat. Daarbij is er aanbod voor mensen die nieuw zijn in pastoraat; voor degenen met ervaring, voor wie nieuwe wegen willen inslaan én voor wie diepgang zoeken.

Workshops over diverse pastorale onderwerpen

In de workshops komen verschillende pastorale onderwerpen aan bod. In de workshop ‘Nieuwe wegen in het pastoraat’ worden verschillende vormen van pastoraat gepresenteerd, zodat gemeenten kunnen ontdekken welke vorm het beste bij hun gemeente past.

Of leer hoe je er voor kan zorgen dat een pastoraal gesprek echt ergens over gaat. Johan Smit geeft de deelnemers handvatten om de vier stappen van een goed gesprek te leren herkennen en hanteren, om daarmee verzandende gesprekken te voorkomen of vlot te trekken.

Ook is er een workshop over de rol van gebed in het pastoraat. In deze workshop staan deelnemers stil bij mogelijkheden om in het pastorale contact te spreken over bidden. 

Bekijk hier het overzicht van alle workshops

Aanmelden

De dag vindt plaats op zaterdag 18 april van 10.00 tot 16.00 uur in Ede. Bij aanmelding maakt u gelijk een keuze voor de workshops die u wilt volgen. De kosten voor de dag zijn €30,00 (inclusief lunch en koffie/thee). 

Meer informatie en aanmelden

De landelijke pastorale dag is een initiatief van de Protestantse Kerk en het Ouderlingenblad.


Protestantse Gemeente De Bilt enthousiast over mogelijkheid ambulant predikant

Image website Protestantse Kerk

Martin Koelewijn, voorzitter van de wijkkerkenraad Oosterlichtkerk, raadt andere gemeenten zeker aan om in vacaturetijd een ambulant predikant in te schakelen. “Wij hebben twee predikanten. Een fulltime en een parttime predikant. De fulltime predikant vertrok. We hadden daarom behoefte aan iemand die de pastorale taken voor zijn of haar rekening nam”. 

Koelewijn geeft aan dat het heel eenvoudig is om via de dienstenorganisatie een tijdelijke predikant te regelen. “Je vult een vragenlijst in met wensen en behoefte. Uiteraard beschrijf je ook het profiel van je gemeente. In ons geval was zelfs de eerste kandidaat die ons werd aangereikt meteen een goede optie. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch.”

Wel vergt het aanstellen van een ambulant predikant goede afstemming en coördinatie binnen de gemeente. “Wij kozen voor een invulling van twee dagen, met name voor crisispastoraat. Maar er zijn niet altijd ziekten of sterfgevallen en bovendien moet dat nog binnen de twee dagen passen. Het is in ons geval dus soms een beetje zoeken wat de ambulant predikant gaat doen op het moment dat er geen urgente gevallen zijn. Gelukkig is zij heel flexibel. Net als onze parttime predikant.” 

Koelewijn vindt het concept ‘ambulant predikant’ een erg goed idee. “Het is anders altijd getob om iemand te vinden voor die maanden. Als je goed duidelijk hebt wat je nodig hebt, is de tijdelijke predikant een uitkomst voor de periode waarin je als gemeente op zoek bent naar een nieuwe predikant.”

Ook voor ziektevervanging of zwangerschapsverlof kan een ambulant predikant aangesteld worden. Benieuwd of een ambulant predikant ook geschikt is voor uw gemeente? Neem contact op met de dienstenorganisatie.


7x Biddag

Image website Protestantse Kerk

Ter voorbereiding een aantal mogelijkheden op een rijtje:

1. Materiaal Raad van Kerken: Duurzaamheid en Armoede
Traditiegetrouw verzorgt de Raad van Kerken materiaal voor de zondag van de arbeid en biddag en dankdag voor gewas en arbeid. Het materiaal staat in het teken van 'duurzaamheid en armoede'. Bekijk hier hoe en wanneer u de brochure met gespreksvragen en liturgiesuggesties voor biddag kunt bestellen.

2. Symbolisch bloemschikken
Wist u dat witte tulpen symbool staan voor gebed? Tulpen richten zich op en ontvouwen hun kelkbladeren om zegen te kunnen ontvangen. Tulpen mogen dan ook niet ontbreken in een liturgisch bloemstuk voor biddag

3. Viertafel voor het gezin
Een viertafel is een goed idee voor gezinnen die thuis aandacht willen besteden aan biddag. U maakt een viertafel door een plek in te richten in huis waar symbolen en spullen staan die verwijzen naar mensen of situaties waarvoor u wilt bidden. Kijk voor inspiratie eens op de volgende plekken:

4. Werkvormen voor jong en oud
Jong Protestant biedt diverse werkvormen aan die geschikt zijn voor biddag. Er zijn werkvormen geschikt voor basisschoolkinderen, middelbare scholieren en werkvormen die geschikt zijn om met de hele gemeente aan de slag te gaan.

5. Leren over bidden bij de HGJB
Het biddagthema van de HGJB is: ‘Vraag gerust!’. De basis hiervoor komt uit Lukas 11:1-13, waar Jezus Zijn discipelen leert wat ze kunnen bidden en met welke houding ze dat mogen doen. Bekijk hier het materiaal dat de HGJB dit jaar aanbiedt. 

6. Bezingen van de creativiteit van de Schepper
Micha Nederland kiest voor een andere insteek. Daar staat Psalm 104 centraal. Deze psalm bezingt de creativiteit van de Schepper en de biodiversiteit. 

7. Een preek over Biddag
Op preekwijzer.nl is een dossier voor Biddag te vinden. Dit telt 12 preekschetsen, 8 kindermomenten en 30 artikelen. 


Ga in oktober met uw gemeente naar het inspiratiefestival op Terschelling!

Image website Protestantse Kerk

Ontmoet hier mensen die ook op zoek zijn, ervaringen willen delen of zich verder willen ontwikkelen. Het is een uniek festival op het mooie eiland Terschelling, dat in het teken staat van bezinnen, inspireren en ontmoeten. Samen op zoek gaan naar wat inspireert, verbindt en bezighoudt.

Mediteren

Langs zee en duinen lopen, af en toe even stil staan voor een korte opdracht en tegelijk opruimen op het strand. Mediteren kun je leren - bij Vacare het platform voor meditatief van de Protestantse Kerk. Op een eigen locatie maken ze een mooi programma voor iedereen die graag wil leren mediteren. Kunt u het daarna mooi in de eigen gemeente introduceren.

Kliederkerk

De grootste Kliederkerk van Terschelling? Ontdek het zelf hoe je met alle generaties samen elkaar ontmoet om te eten, te praten en te vieren.

Theater

Leer nieuwe voorstellingen kennen van theatermakers te zien. En nodig ze later in de eigen gemeente uit.

Contextueel bijbellezen

Doe mee met het internationale (jongeren)programma van Kerk in Actie i.s.m. gemeenten in ons land en Rwandese gasten. Of leer contextueel bijbellezen!

Pelgrimage met de Raad van Kerken, in gesprek met studenten, of een lezing door een van de docenten van de Protestantse Theologische Universiteit, meedoen met een workshop van de Protestantse Kerk? Het kan allemaal.

Kosten

Kosten: € 55,00 per persoon
Deelnemers kunnen zich individueel inschrijven en aanmelden.
Groepen van 8 personen schrijven zich in als groep. Groepskorting de 8e persoon mag met 'een bijbelse knipoog' gratis mee!
13 tot 21 jaar € 27,50
kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief op de website: www.inspiratiefestival-Terschelling.nl.


Bijbelkieswijzer helpt bij bijbelkeuze

Image website Protestantse Kerk

‘De Bijbel is in allerlei Nederlandse vertalingen te lezen’ , zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Mensen vragen zich af waarom er zoveel vertalingen zijn, en wat er nou écht staat in de Bijbel. Immers, soms klinkt een bepaalde bijbeltekst in de ene vertaling heel anders dan in de andere. Lang niet altijd begrijpen bijbellezers hoe dat komt. Ook merken we dat veel mensen zoeken naar een voor hen geschikte bijbelvertaling. Als je de kieswijzer doet – een soort kieskompas – krijg je daar advies over én leer je aan de hand van voorbeelden veel over de gemaakte vertaalkeuzes.  Zo ontdek je op een leuke manier dat iedere vertaling een uniek venster op de tekst opent.’

Buitenwerf benadrukt dat het NBG met de kieswijzer alle bijbellezers wil dienen. ‘Niet alleen vertalingen die door het NBG zijn gemaakt doen mee, maar ook andere bekende Nederlandse vertalingen. Onze missie is immers: de Bijbel dicht bij mensen brengen.’

Vertaalprincipes en voorkeuren

De Bijbelkieswijzer geeft inzicht in de negen bekendste Nederlandse vertalingen: de NBG-vertaling-1951, de Statenvertaling (editie 1977), de Groot Nieuws Bijbel (editie 1996), de Nieuwe Bijbelvertaling (2004), Het Boek (editie 2008), de Herziene Statenvertaling (2010), de Willibrordvertaling (editie 2012), de Naardense Bijbel (editie 2014) en de Bijbel in Gewone Taal (2014). Elk van deze vertalingen belicht de brontekst op haar eigen manier. De ene vertaling blijft dicht bij de formulering van het Grieks of Hebreeuws, een andere kiest voor soepel Nederlands, een derde wil vooral de betekenis overbrengen.

De Bijbelkieswijzer werkt met 23 vragen die onder meer gaan over de vertaalprincipes van deze vertalingen. Bijvoorbeeld: hoe vertaal je Griekse of Hebreeuwse beeldspraak, kies je voor (bijvoorbeeld) omgangstaal of voor literair Nederlands, en in hoeverre houd je rekening met de lezer van vandaag? Ook het bekende principe van concordantie komt aan bod: vertaal je een bepaald woord altijd met hetzelfde Nederlandse woord of niet? De vragen en stellingen worden toegelicht met filmpjes en informatie. Daarnaast krijgt de gebruiker enkele voorkeursvragen voorgelegd, bijvoorbeeld: ‘Welke weergave van Matteüs 5:3 spreekt je het meest aan?’ en dan volgen acht opties, waaronder ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn’, ‘Zalig zijn de armen van geest’, ‘Het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben’, ‘Zalig wie arm zijn aan geestesadem’ en ‘Gelukkig zij die nederig zijn’.

http://debijbel.nl/kieswijzer 

Bron: Nederlands Bijbelgenootschap


Heeft God ons pionieren wel nodig? Praat mee op het missionair event Blik naar Buiten op 13 maart!

Image website Protestantse Kerk

Direct aanmelden voor Blik naar buiten

Op het landelijk missionair event ‘Blik naar buiten’ op vrijdag 13 maart in Utrecht komt alles aan bod. Kom luisteren en spreken over deze vragen. 

Missionaire trendrede door Tim Vreugdenhil

Predikant en theoloog Tim Vreugdenhil vertelt welke trends het komende decennium zeer waarschijnlijk zullen bepalen en wat die trends van de Protestantse kerk vragen in een tijd van grote veranderingen. Hij heeft de primeur: voor het eerst wordt in Nederland een missionaire trendrede gepresenteerd. 

Doet geloven ertoe? Pioniersplekken en kliederkerk

Prof. Dr. Gert Noort spreekt over geloven als christelijke minderheid in Nederland en hoe je in een geseculariseerd land toch kunt ervaren dat geloven ertoe doet.
Ds. Janneke Nijboer vertelt over de impact van pioniersplekken. We horen of deze plekken echt betekenis hebben in het leven van de bezoekers. En wat voor betekenis is dat dan. ‘Slechts’ sociale binding? Heeft God ons pionieren wel nodig? 

Kliederkerk heeft een grote aantrekkingskracht op jonge gezinnen aan de rand en buiten de kerk wil mensen van alle leeftijden in de voetsporen van Jezus laten gaan. Nelleke Plomp vertelt hoe Kliederkerk in veel dingen anders is dan een doorsnee protestantse kerkdienst en welke lessen hieruit te trekken zijn. 

Workshops op de landelijke missionaire dag

In de middag is er een gevarieerde keuze aan workshops. Kom bijvoorbeeld luisteren naar Mark de Jager, jonge theoloog des vaderlands, over hoe u als kerk verbindingen legt met en in uw dorp. Of hoe Jurek Woller de Alpha-cursus inzet als pionier in Rotterdam. Hier vindt u een overzicht van alles wat de middag u te bieden heeft.

Wanneer? Waar? Aanmelden

Blik naar Buiten wordt gehouden op vrijdag 13 maart 2020 in de Jacobikerk en de Social Impact Factory (op loopafstand) in Utrecht. Vanaf 10:30 uur bent u welkom in de Jacobikerk voor een kop koffie of thee. Om 11:00 uur start daar het programma. We sluiten de dag uiterlijk om 16:30 uur af. Een toegangskaart kost 19,50 euro per persoon. 

Meer informatie of vragen? Neem contact op via info@protestantsekerk.nl.

Aanmelden en meer informatieBrexit: Brief en gebeden van Britse kerken

Image website Protestantse Kerk

Gebed uit het Verenigd Koninkrijk: 

However we feel about today
We mark this Brexit day
As people who grieve or celebrate together
One people
Loved equally, freely and unconditionally
By the one wise all-seeing God
Either way let us hold this day gently
Giving ourselves permission to leave
Without elation or despair
Determined to love our neighbour
Support the weak and welcome the stranger
Lord of all life
Let your servants depart in peace
And live according to your Holy Law

Amen

Vertaling

We staan stil bij deze Brexit dag
Hoe we ons ook voelen over vandaag
Als mensen die rouwen of juist samen vieren
Eén volk
Onvoorwaardelijk, vrij en gelijkwaardig geliefd
door de ene wijze alziende God
Laten we voorzichtig omgaan met deze dag
Onszelf toestemming geven om te vertrekken
zonder opgetogenheid of wanhoop
Vastberaden om onze naaste lief te hebben,
de zwakken te ondersteunen en de vreemdeling welkom te heten.
Heer van ons leven
Laat uw dienaren in vrede vertrekken
En leven volgens uw Heilige Wet.

Amen

Revd Dr Barbara Glasson, President of the Methodist Conference 2019-2020

Lees de brief en andere gebeden op: http://www.jointpublicissues.org.uk/brexit/


Paasgroeten voor gevangenen. Hoe werkt de paasgroetenactie 2020?

Image website Protestantse Kerk

Ieder jaar worden vanuit het hele land tienduizenden paaskaarten naar gevangenissen gestuurd. Zo´n paasgroet doet goed. “Gevangenen realiseren zich dat er aan hen gedacht wordt en dat er mensen zijn die zich inleven in hun situatie,” aldus Trinus Hoekstra die vanuit de Protestantse Kerk betrokken is bij de paasgroetenactie. 

Omzien naar gevangenen

Gerry van Wijngaarden, samen met Jeannette de Groot coördinator van de actie, beaamt dit. Ze bezoekt regelmatig gedetineerden en merkt hoe belangrijk het contact met de buitenwereld voor hen is. “Post ontvangen is voor gevangenen een van de weinige verbindingen met ‘buiten’. “Het is belangrijk dat ´buiten´ naar ´binnen´ komt, het is de verbindingslijn van de kerk van Christus. Jezus zelf gaf ons de opdracht om om te zien naar gevangenen.”  

Thema Veertigdagentijd

De afbeelding op de paasgroetenkaart wordt onder leiding van een justitiepredikant door gevangenen zelf ontworpen. Aan de hand van het thema van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie, ‘Sta op’, werd een kruis van takken gemaakt, met als tekst: 'Opstandig hout'. Pasen, verhaal van de Levende!

Bij de paaskaart ontvangen gedetineerden een extra kaart met postzegel om zelf naar iemand te sturen. Daar wordt altijd dankbaar gebruik van gemaakt. "Een man was zo blij met zijn kaart, hij had zijn familie nog niet kunnen bereiken en had geen geld voor een telefoonkaart. Hij had gebeden om een oplossing en de kaart voelde voor hem als gebedsverhoring".

Paasgroetenkaarten bestellen voor uw kerk

Ook dit jaar zijn er weer drie verschillende soorten kaarten:

  • Dubbele Nederlandse kaarten voor gedetineerden in Nederland (bij deze paasgroetenkaart zit een tweede kaart die gedetineerden zelf naar iemand kunnen sturen)
  • Enkele Engelse kaarten, voor gevangenissen in Nederland waar Engelstalige gedetineerden verblijven
  • Enkele Nederlandse kaarten, voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland (deze kaarten ontvangt u gratis bij uw bestelling)

De paasgroetenkaarten kunnen in sets van 10 stuks besteld worden via boekenwereld.com, de webshop van KokBoekencentrum. Bij elke bestelling ontvangt u gratis 10 kaarten voor Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Kaarten bestellen kan via de link op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie

Nieuw in 2020

Vorige jaren stuurde u als gemeente(leden) zelf de paaskaarten naar de gevangenissen. Dat is dit jaar anders. Vanuit de penitentiaire inrichtingen kwam de vraag of dit niet anders georganiseerd kan worden. Waar de ene gevangenis overspoeld werd met kaarten, kreeg de andere er bijna geen. 

U kunt als gemeente nu de paasgroetenkaarten, nadat gemeenteleden er een groet op hebben geschreven, verzamelen en in een envelop sturen naar het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht. De kaarten worden daar gesorteerd en verdeeld over gevangenissen en tbs-klinieken in Nederland en in het buitenland. Op deze manier krijgen zoveel mogelijk gedetineerden een paasgroet.

De verzending naar de penitentiaire inrichtingen komt voor rekening van de Protestantse Kerk. De paasgroetenkaarten kunnen tot uiterlijk 5 april 2020 naar dit centrale adres worden gestuurd. 

Vragen

Heeft u vragen over de paasgroetenactie? Alle informatie is te vinden op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie. Kijk eerst bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar info@protestantsekerk.nl of bel 030-8801880. 

Direct naar alle informatie over de paasgroetenactie


Wat is Actie Kerkbalans precies? De feiten op een rij.

Image website Protestantse Kerk

Denk bij een hartsverhaal aan het vele mooie werk dat lokale kerken verzetten: het omzien naar eenzame ouderen, ruimte scheppen voor een ontmoeting met God, het bieden van een ontmoetingsplek in een dorp, wijk of stad en nog vele anderen hartverwarmende verhalen. De kerk brengt een ander perspectief in de samenleving en mede door Kerkbalans kan de kerk dit unieke perspectief blijven uitdragen.  

Wat is Actie Kerkbalans precies? De feiten op een rij:


Wat is Actie Kerkbalans?
Actie Kerkbalans is de jaarlijkse actie waarbij aan leden van de plaatselijke kerk wordt gevraagd een financiële bijdrage te geven voor het unieke werk van hun eigen plaatselijke kerk. Mede door Actie Kerkbalans kan de plaatselijke kerk haar positieve bijdrage leveren in het dorp, de wijk of de stad.

Hoe werkt de Actie Kerkbalans?
In januari ontvangt ieder gemeentelid het verzoek een financiële bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeente. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een maandelijkse gift en de daarbij horende automatische incasso. 

Waarom wordt het ieder jaar opnieuw gevraagd?
Als gemeenten in januari van gemeenteleden horen wat zij toezeggen aan financiële bijdrage kan de gemeente daar haar samenbindende en unieke werk op afstemmen.

Welk bedrag is nodig?
Dat is per gemeente uiteraard verschillend. Wij draaien de vraag liever om: Welk bedrag vindt u nodig, zodat uw gemeente een uniek en levensveranderend perspectief kan blijven uitdragen?

Waar wordt dit geld aan besteed?
Ook dit is per gemeente verschillend. Gemiddeld draagt het geld bij aan het organiseren van vele belangrijke activiteiten, zoals jeugdactiviteiten, inspirerende kerkdiensten, geloofstoerusting, seniorenactiviteiten, persoonlijke bezoeken en de heilzame aanwezigheid van de kerk in de buurt. De Actie Kerkbalans is verantwoordelijk voor 80 procent van de inkomsten en daardoor enorm belangrijk voor de lokale kerken om hun unieke positie in de maatschappij in te nemen.

Is iedere euro van belang?
Hopelijk vinden u en uw gemeenteleden iedere euro van belang. Vraag dus echt iedereen om een bijdrage. Hoe groot of klein ook. Het is algemeen bekend dat hoe jonger men is, hoe minder men geeft aan de Actie Kerkbalans. Het is dus goed om jongeren (vanaf een jaar of zestien) al bewust te maken van het feit dat Kerkbalans er mede voor verantwoordelijk is dat al die hartverwarmde activiteiten uitgevoerd kunnen worden. Leer ze dit door hen vanaf een bepaalde leeftijd te vragen welk geldbedrag zij hiervoor over hebben.

Ook niet-leden kunt u vragen om mee te doen aan de Actie Kerkbalans. Positioneer de kerk als concertlocatie of als onmisbaar voor het dorpsgezicht. Het kan verrassende resultaten opleveren.


Nieuws! > Kerknieuws / Nieuws / Agenda / Verbinding / Privacy

Zoeken

Diensten!

Kerk aan Nic. Grijpstraat te GrijpskerkOp zondag 1 maart beginnen we om 10:00 in de kerk aan de Nic. Grijpstraat te Grijpskerk., waar ds. J.F. Kroon hoopt voor te gaan. Thema: GrijpsKERKT/ Special


Overzicht kerkdiensten.

Omzien naar elkaar

Noaberschap: uw ogen en oren zijn nodig! Laat via ons meldpunt weten wie extra aandacht en zorg nodig heeft.

Privacy

backtotop