Denk verder!

 

Herinner je de volgende eenvoudige regels om gelukkig te zijn:

1. Bevrijd je hart van haat

2. Bevrijd je hoofd van zorgen

3. Leef eenvoudig

4. Geef veel

5. Verwacht niet veel             Sakura               

 

 

Tijd voor muziek

 

Kerknieuws

Meld u aan!

Deze website biedt ook een afgeschermd gedeelte met informatie voor gemeenteleden. Gebruik uw e-mailadres voor aanmelden.
Lees verder >>

Kerknieuws

Wat wordt er betaald van Kerkbalans - 3 voorbeelden

Eerder deze week schreven we het artikel ’Kerkbalans voor dummies’. Maar wat kan er allemaal gedaan worden met het geld van Kerkbalans? Hier leest u een paar voorbeelden die voor zichzelf spreken.

Eenzaamheid bestrijden
Weet u wie die zieke vrouw bezoekt als ze niet meer in de kerk zit zondag? Pastoraat is een minder zichtbare taak maar zeker een belangrijk onderdeel van het predikantenwerk. Bezoek aan huis, bezoek in het ziekenhuis, uw moeder kan niet meer naar de kerk komen, toch is ze een volwaardig lid van de gemeente. Ouderenbezoekwerk kan veel tijd in beslag nemen maar is een hele waardevolle manier om ouderen te ondersteunen. Uw predikant heeft het er vaak drukker mee dan je zou verwachten. Het oudere gemeentelid is het waard dat er naar hem/haar vanuit de kerk wordt omgezien. Ook dit wordt mogelijk gemaakt door de Actie Kerkbalans, want met de opbrengst daarvan wordt de predikant bekostigd.'

Gert den Boef, ouderenpastor, vertelt: “Ontmoeting is de hoofdzaak, even een kopje koffie komen drinken. Des te ouder mensen zijn, des te meer ze het bezoek meestal waarderen. De eenzaamheid wordt groter, mensen om hen heen vallen weg. Met de dame of heer die hen vaak al jaren bezoekt, kunnen ze hun verdriet delen dat er weer een broer is overleden en dat ze als enige over zijn van een gezin van twaalf.” Lees hier het hele interview.

Actieve jongeren
Weet u hoe het komt dat de jonge mensen zo betrokken zijn bij de kerk? Het jongerenwerk is helaas niet in elke gemeente even bloeiend. Veel ouders worstelen met de vraag: Hoe betrekken we onze tieners bij de kerk? Daar gaat veel tijd in zitten terwijl jonge ouders het al zo druk hebben. En de predikant dan? Ook de werkdruk van predikanten is erg hoog, zo blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit. De klacht die het vaakst geuit wordt, is het gevoel niet toe te komen aan zaken die erg belangrijk zijn en moeten gebeuren, zoals huisbezoeken, therapeutische gesprekken en mensen motiveren tot vrijwilligerswerk. Van predikanten wordt verwacht dat ze altijd beschikbaar zijn. Met de inkomsten uit Kerkbalans kan een gemeente een kerkelijk werker aannemen die kan meedenken met de gemeente en verdiepende geloofsactiviteiten kan begeleiden voor jongeren. Ook kan een jongerenwerker de werkdruk van een predikant verlichten door bijvoorbeeld de catechese te verzorgen.

Een jongerenwerker kan ook betekenisvol zijn voor jongeren in de omgeving van de kerk. Jongerenwerker Robert van Loenen van Pioniersplek Lifewirez vertelt: ´Lifewirez betekent levensdraad. We helpen jongeren de rode draad van hun leven te ontdekken. Deze rode draad zijn antwoorden op levensvragen. Voor ons is Jezus dit antwoord.´ Lees hier het hele interview.

Er lekker warm bijzitten
Weet u wat het kost om een oud gebouw te verwarmen? Vroeger zaten we met dikke jassen aan te rillen in de winter. Als je geluk had, kon je een stoof meenemen. Dat is zo´n klein houten kistje waar gloeiende kooltjes in gedaan werden. Lekker je voeten er bovenop en je hield het wel warm tijdens een lange preek. Nu hebben we natuurlijk verwarming. Maar wat kost het om een oud, soms wel eeuwenoud, gebouw te verwarmen?

Robert den Ouden van KerkStroom vertelt: ´Een gemiddeld grote kerk verbruikt ongeveer 8000 tot 10.000 kuub gas per jaar om je warm te houden. Dit kost omgerekend 18 tot 20 euro per lid van de gemeente.´Kijk ook eens op groenekerken.nl om nog meer rekenvoorbeelden te zien.

> Lees ook: Kerkbalans voor dummies


De dankbare zeeman

Hij zou voorgoed wegvaren, de rest van zijn leven slijten in het paradijs. Maar zeezeiler Henk de Velde kwam terug. Op zijn boot in Kampen praat hij met de Amsterdamse dominees Rob Visser en Paul Visser. Over zijn leven op zee, alleenzijn en dankbaarheid. En over dé weg, die niet bestaat.

Op het grasveld bij het kleine jachthaventje discussiëren de predikanten over de foto. Ze vinden het niets, het idee om in toga op de foto te gaan. “Zo cliché”, zeggen ze. Paul Visser en Rob Visser komen nu even geen boodschap verkondigen. “Zullen we de rollen dan omdraaien?”, grapt Henk de Velde. “Dan trek ik een toga aan.”

De man die zes keer om de wereld zeilde, een zoon kreeg op Paaseiland, een kameraad verloor aan de zee en daar zelf ook bijna het leven liet, had namelijk best een prediker kunnen zijn. Tijdens lezingen over zijn zeiltochten, in zijn boeken: altijd noemt hij de naam van God wel een keer. “Over God kun je het altijd hebben, zeker bij natuurliefhebbers.”

Mooi, vindt Paul Visser. Hij denkt aan het bijbelboek Psalmen: “Daar zijn mensen soms ook onder de indruk van de majesteit van God in de natuur. De donder, de bliksem, de overvloed.” Henk glimlacht. “Ja, ik zou daar ook van kunnen zingen. Ik weet wat regen is, hoe kou voelt, wat ijs kan doen.”

Zeewater drinken

Zijn boot, de Solitario, ligt in Kampen, vlak bij zijn geboortegrond IJsselmuiden. Als ze met z’n drieën aan tafel zitten in de stuurhut, rekent De Velde uit hoe lang hij vanaf zijn 15e in een huis heeft gewoond: maar drie jaar. Verder altijd op de boot of in een caravan. Hij is nu 68 en vaart nog steeds regelmatig uit. Naar Spitsbergen, naar Spanje.

Het klinkt avontuurlijk, zo’n leven op zee. Maar wat als het stormt, echt hárd stormt? Dat lijkt Rob Visser “vreeswekkend”. Ook Paul Visser geeft toe: hij zou “doodsbenauwd” zijn. Ze slaan elkaar lachend op de schouder als ze dit erkennen, maar hangen aan zijn lippen als Henk vertelt over zijn leven op zee. Hoe hij onderweg zijn geld verdiende, hoe hij vroeger alleen via brieven kon communiceren met thuis, hoe hij van vissers ver weg leerde dat een theelepeltje zeewater per dag heel gezond is.

De Velde’s zucht naar de weidsheid van de oceaan begon al toen hij een jongetje was. Hij las de atlas stuk, werd op zijn 15e lichtmatroos, en later kapitein. Hij wilde eerst verre landen zien. En toen hij eenmaal zeezeiler was, wilde hij vooral mijlen op zee maken.

“Wat heeft grote indruk op je gemaakt?”, vraagt Rob Visser. Daar hoeft Henk niet lang over na te denken: de eilandjes in Micronesië waar hij geweest is. “Ik was op plekken waar men geen geld kent. Mensen delen daar met elkaar, het bestaat écht. Ze leven vanuit het genoeg, ze vangen geen vis te veel. Heel anders dan hier: wij willen altijd maar meer.”

Paradijs

“Dat klinkt bijna als het paradijs”, vindt Paul Visser. “Dat was het ook”, beaamt De Velde. In 2007 was hij vertrokken naar deze eilandjes, met de bedoeling om daar voorgoed te blijven. Zijn zoon was volwassen en had een baan en een vriendin, die zou zich wel redden.

Maar zodra hij de haven van IJmuiden uitgevaren was, wist hij dat hij toch terug zou keren. 

Verder lezen? Het hele artikel vindt u in het nieuwe ledenmagazine, dat komende donderdag gelanceerd wordt tijdens de Avond vol Verhalen. Meld u hier gratis aan voor de avond, of bestel een gratis abonnement, dan ontvangt u het magazine zo snel mogelijk in de brievenbus.


Hoe is het eigenlijk met de stormlied-stickers?

‘O eeuwige Vader, sterk in macht’. Er zijn vast velen die dit lied gisteren - tijdens de storm - hebben geneuried of gezongen. Kerkliederen komen vaak onverwacht en onbewust in het hart en hoofd op. De woorden bieden troost of vertrouwen in de desbetreffende situatie.

Onmisbaar lied

Er is iets bijzonders met dit lied aan de hand. Weet u het nog? Zo’n drie jaar geleden kopte deze site ‘Stormlied op stickers’. De Zeemanscentrale had stickers gemaakt met de tekst van het lied ‘O eeuwige Vader, sterk in Macht’. Het lied stond namelijk - tot verdriet van velen - niet in het nieuwe Liedboek. De stickers passen precies aan de binnenkant van de kaft van het nieuwe Liedboek.

Door de grote storm van donderdag 18 januari vroeg de redactie van ProtestantseKerk.nl zich opeens af hoe het sinds dat bericht met de stormlied-stickers is gegaan. We bellen met Wim van Til van de Zeemanscentrale. “In korte tijd werden er 12.500 stickers besteld”, vertelt Wim enthousiast. “En tot op de dag van vandaag druppelen de aanvragen binnen.”

Roept emoties op

Wim vertelt over een gepensioneerde lerares van de huishoudschool op Urk waarvan de leerlingen op stormachtige ochtenden vroegen om dit lied als opening van de dag te zingen. “Het waren hun vaders en broers die op zee zijn…”. De voormalige juf kon het lied niet missen in haar liedboek en bestelde de sticker.

Wim: “Het is een lied dat veel emoties oproept. Mensen vertellen ons dat het gezongen is op de begrafenis van vader of moeder. En ook tijdens kerkdiensten van het koopvaardijpastoraat wordt dit lied nog altijd uit volle borst door de mensen die leven op zee gezongen.”

De stickers zijn nog steeds beschikbaar bij de Nederlandse Zeemanscentrale. Stuur een mailtje naar contact@nederlandsezeemanscentrale.nl  en ontvang de stickers gratis.


Kerkbalans voor dummies

Geloof is gratis, de kerk niet. Het had de slogan van de Actie Kerkbalans kunnen zijn.

Geloof is onbetaalbaar. Niet in geld uit te drukken. Je zou willen dat dat voor de kerk ook geldt. Dat uw geloofsgemeenschap pro deo functioneert. Geloof in God en de behoefte aan geld gaan niet goed samen, lezen we in de Bijbel al.

Maar de nuchtere feiten zijn hard. Een kerk kost geld. Reken maar uit: salarissen van dominees, onderhoud van het kerkgebouw, gas, water, elektriciteit, koffie, papier, activiteiten van de gemeente en haar omgeving, etcetera etcetera. Om deze kosten te kunnen betalen, bestaat de jaarlijkse Actie Kerkbalans.

Wat is Actie Kerkbalans precies? De feiten op een rij:

Wat is Actie Kerkbalans?
Actie Kerkbalans is de jaarlijkse actie waarbij aan leden van de plaatselijke kerk wordt gevraagd een financiële bijdrage te geven voor hun eigen plaatselijke kerk.

Hoe werkt de Actie Kerkbalans?
In januari ontvangt ieder gemeentelid het verzoek een financiële bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeente. Dit kan een eenmalige gift of een maandelijkse gift zijn.

Waarom wordt het ieder jaar opnieuw gevraagd?
Als gemeenten in januari van gemeenteleden horen wat zij toezeggen aan financiële bijdrage kan de gemeente daar het beleid op afstemmen.

Welk bedrag is nodig?
Dat is per gemeente verschillend, maar voor alle gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland gaat het om een totaalbedrag van 172 miljoen.

Waar wordt dit geld aan besteed?
Ook dit is per gemeente verschillend. Gemiddeld is het meeste geld bestemd voor allerlei belangrijke plaatselijke activiteiten, zoals jeugdactiviteiten, seniorenmiddagen, inspirerende kerkdiensten, pastoraat, themabijeenkomsten, aanwezigheid van de kerk in de buurt, catechese en toerusting. En om dat mogelijk te maken is er geld nodig voor een gebouw en wordt het salaris van de predikant betaald. Hoe dan ook bepaalt de Actie Kerkbalans 80 procent van de inkomsten van een plaatselijke gemeente, en daarmee de mogelijkheden om actief te zijn. Het geld wordt niet gebruikt voor diaconale projecten. Daar zijn andere geldstromen voor, zoals de opbrengst van collecten.

Er gaat toch ook een deel van het geld naar ‘Utrecht’?
Iedere gemeente draagt 4,35% van de opbrengsten van de Actie Kerkbalans verplicht af aan de dienstenorganisatie in Utrecht. Die wordt hiermee in staat gesteld om dit geld landelijk in te zetten voor deskundige dienstverlening aan gemeenten.

Is iedere euro van belang?
Ja, iedere euro is van belang. Vraag dus echt iedereen om een bijdrage. Hoe groot of klein ook. Het is algemeen bekend dat hoe jonger men is, hoe minder men geeft aan de Actie Kerkbalans. Het is dus goed om jongeren (vanaf een jaar of zestien) al bewust te maken van het feit dat de kerk geld kost. Leer ze dit door ze vanaf een bepaalde leeftijd om een klein bedrag te vragen.
Ook niet-leden kunt u vragen om mee te betalen aan de Actie Kerkbalans. Positioneer de kerk als concertlocatie of als onmisbaar voor het dorpsgezicht. Het kan verrassende resultaten opleveren. Zoals bijvoorbeeld in Markelo.

Hoe en wanneer gaat de actie Kerkbalans van start?
Op 20 januari 2018 begint de actie en gaat deze in vrijwel al onze gemeenten van start. Veel gemeenten luiden de klok of organiseren een andersoortig startmoment.
Het landelijke startmoment vindt plaats in Baarn. In de live uitzending onder leiding van Leo Fijen wordt contact gelegd met verschillende kerken door heel Nederland om zo alle organiserende en onmisbare vrijwilligers te laten ervaren dat iedereen samen in actie komt voor Kerkbalans.
Thuis meekijken kan natuurlijk ook, op de eigen computer, tablet of telefoon. De uitzending begint om 12.15 uur en is te zien via:
Het Facebookaccount van Actie Kerkbalans
Het YouTubeaccount van Actie Kerkbalans


Vijf Marokkaanse vrouwen en een dominee

Zes Nederlanders. Zes vrouwen. Zes moeders. Vijf moslims en één christen.

Het moet een bijzonder plaatje zijn geweest daar in de Grote Kerk in ‘s-Hertogenbosch. Zes vrouwen - rond de preekstoel - met elkaar in gesprek over het moederschap en geloof. Een deel van dit gesprek wordt uitgezonden op televisie in het programma 'Groeten uit Holland'.

In deze serie gaan vijf eerste generatie Marokkaanse vrouwen met elkaar op stap om Nederlanders te ontmoeten en Nederland te ontdekken. Habiba, Farida, Fatima, Halima en Khadija komen tijdens die ontdekkingstocht onder andere ds. Erica Scheenstra van de protestantse gemeente ‘s-Hertogenbosch tegen. Voor de vijf vrouwen was dit volgens ds. Scheenstra een verrassende ontmoeting, want “de moeders dachten dat Nederlanders niet geloven”.

Ds. Scheenstra: “Ik vond het een mooie ontmoeting, omdat het wederzijds respect voelbaar was. Dat ik in hun ogen 'de baas' van de kerk was, vonden ze vreemd, maar toen we elkaar konden vertellen wat ons ten diepste bezighoudt, vielen de verschillen weg. Ze zagen: zij is ook moeder. Zij leest in een ander boek. Maar als opdracht uit onze heilige boeken zoeken wij allemaal naar een wereld waarin we liefdevol, met eerbied en respect met elkaar omgaan.

Bekijk deze uitzending van 'Groeten uit Holland' online (woensdag 17 januari)

 


“Ben ik niet te jong?” - Nieuwe ambtsdragers in beeld

In het hele land worden deze maand nieuwe ambtsdragers bevestigd. Zondag was het de beurt aan Grace Cyrus uit Amsterdam en Laurens van den Berg uit Ermelo. We vroegen hen: hoe word je eigenlijk ambtsdrager? En hoe bereid je je daarop voor?

Voor Laurens van den Berg (Hervormde Gemeente Ermelo) was het een verrassing toen de wijkouderling plotseling op de stoep stond. “Ik had er wel rekening mee gehouden dat de vraag om ouderling te worden een keer kon komen, maar had het nog niet zo snel verwacht; de meeste mensen in de kerkenraad zijn toch een stuk ouder dan ik ben. Er kwamen dan ook wel vragen bij me op: vinden de gemeenteleden me hier niet te jong voor? En: wat vraagt dit van mij en mijn gezin? Toch had ik wel gelijk het verlangen om het te gaan doen.”

Geroepen

Er volgen zeven dagen om te bidden en na te denken. “In die week heb ik gevraagd aan God: wat is Uw weg hierin? Ik geloof dat zo’n vraag niet zomaar naar je toekomt. Maar ik wilde wel graag dat God duidelijk zou maken - aan mij én aan mijn vrouw - dat dit echt Zijn weg was. En dat is in mijn ervaring ook gebeurd. Er kwam in die week namelijk maar liefst vier keer dezelfde Bijbeltekst langs: ‘Hij, Die u roept, is getrouw, Die het ook doen zal’ (1 Thessalonicenzen 5:24). Dat sterkte me: ik mag het van God verwachten. Als God mij op de plek van ouderling wil gebruiken, dan is het goed.” Tijdens de bevestigingsdienst van afgelopen zondag kwamen de woorden uit Thessalonicenzen nogmaals langs. “Dat was heel bijzonder. En als tekst bij mijn bevestiging kreeg ik mee: ‘Alles wat de Vader Mij geeft, zal tot Mij komen; en wie tot Mij komt, zal ik beslist niet uitwerpen’ (Johannes 6:37).” Enthousiast: “Bij Jezus moeten we zijn; en dat mag ik weer doorgeven aan de mensen die ik ga ontmoeten.” 

Ark

Verderop in het land werd zondag ook Grace Cyrus (Lutherse Gemeente Amsterdam) als ouderling bevestigd. Zij volgde vooral de ‘praktische weg’. “Een tijd geleden was er een familiedienst, zoals elke maand. Tijdens die dienst werd benoemd dat de predikant graag met de jeugd naar een replica van de ark van Noach had willen gaan, maar dat er niemand was geweest om dit te regelen. Toen dacht ik: wacht eens even. Dat lijkt mij heel leuk om te doen! Dus toen ben ik op de dominee afgestapt.” De dominee grijpt het aanbod met beide handen aan. “Ze reageerde heel enthousiast, en vroeg me of ik ouderling wilde worden. En toen ze zag dat ik een financiële opleiding heb gedaan, bedacht ze dat ik misschien ook wel het financieel beheer op me kon nemen. Hoe dan ook: er is genoeg te doen, want we organiseren dit jaar van alles rondom The Passion, die dit jaar bij ons in de Bijlmer plaatsvindt.”

Vol vertrouwen

Wat Grace precies als ouderling gaat doen, wordt binnenkort afgestemd. “Dat mag pas na de bevestiging. Ik wist niet dat er zoveel officiële regels waren: zo kregen we van tevoren al een heel programma voor de dienst, met wat we moeten zeggen en wanneer we ons moeten omdraaien naar de gemeente om goedkeuring te krijgen. Het is formeler dan ik dacht, maar dat is denk ik ook wel goed.” Ze gaat het ambt van ouderling vol vertrouwen tegemoet. “Ik ga samenwerken met een leuke groep mensen, en vanuit de gemeente word ik goed ondersteund.” Ook Laurens ervaart dat zo. “Voorafgaand aan de bevestiging hebben we al een informatieavond gehad, en ik heb ouderlingen op bezoek gehad om samen te praten en te bidden. Als jonge ouderling krijg ik bovendien een mentor waar ik terecht kan met mijn vragen en waar ik dingen mee kan bespreken, wanneer dat nodig is. Fijn om zo goed te worden opgevangen!”

 

Net begonnen als ambtsdrager?

Lees op jop.nl ook het verhaal over kersverse jeugdouderlingen Henry van Beusekom (42) en Myriam Verhoef (40). “Waar heb je nu eigenlijk ‘ja’ op gezegd?” 


Opnieuw beginnen

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Misschien hebt u deze slogan de afgelopen tijd ook wel gehoord of gedacht.

Er spreekt iets uit van ‘ik ga het in 2018 beter doen dan in 2017.’ Misschien hebt u ook meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik. In mijn woonplaats namen ruim 600 mensen een duik in de koude gemeentelijke waterplas. Het werd aangekondigd als hét nieuwjaarsevent: een vrolijk, fris en stoer begin van het nieuwe jaar. Het heeft wel iets van een doop, bedacht ik, zo’n nieuwjaarsduik. In het koude natuurwater spoel je het oude jaar af om schoon het nieuwe jaar in te gaan.

Opnieuw beginnen

De slogan en de nieuwjaarsduik: ze gaan in wezen allebei over ‘opnieuw beginnen’.
Dit thema staat ook centraal in deze Maand van de Spiritualiteit. Een mooi thema. Het raakt aan een diep verlangen naar een beter en mooier leven. Naar het opnieuw beginnen met een schone lei. Alleen: hoe doe je dat? Hoe begin je echt opnieuw? Verdampt de wens om het in een nieuw jaar beter te doen dan in het oude niet binnen de eerste dagen van januari? Is opnieuw beginnen sowieso wel mogelijk? Kan ik mijn karakter veranderen? Draag ik mijn verleden niet altijd met me mee? Neem ik mijzelf niet overal mee naar toe? Word ik niet bepaald door mijn DNA-structuur?

Bij de start van de Maand van de Spiritualiteit las ik een verhaal over een tiendaagse stilteretraite. Afgezonderd van de buitenwereld, mochten de deelnemers niet praten, lezen, muziek luisteren of oogcontact hebben. Alleen een gesprek met de meditatietrainer was toegestaan. Tien dagen waren de deelnemers in absolute stilte overgeleverd aan hun eigen gedachten. Een van de deelnemers erkende dat deze retraite haar hoofd ten slotte inderdaad leeg maakte, maar dat ze gedurende de week vooral moest denken aan seks en pizza’s. In de stilte werd ze hoofdzakelijk geobsedeerd door haar eigen natuurlijke verlangens.

Opnieuw beginnen. Hoe doe je dat? Niet door een stoere nieuwjaarsduik of door dagenlange stilte. Dat brengt je niet veel verder dan euforie over een barre prestatie of gedachten aan primaire menselijke verlangens. In deze Maand van de Spiritualiteit worden we opgeroepen om onszelf te herpakken en te vernieuwen. Om het leven eens compleet anders te benaderen.

Nikodemus

Mooi gezegd, maar hoe doe je dit? Ik moet denken aan het verhaal over Nikodemus, een vrome joodse man. Hoe keurig en correct zijn leven ook is, hij wil opnieuw beginnen. Op een nacht raakt hij in gesprek met een rabbi, die iets zegt wat hem niet meer loslaat: om opnieuw te beginnen moet je ‘opnieuw geboren worden’.

U hebt het goed, die rabbi was Jezus. Opnieuw beginnen is volgens Jezus niet iets dat je zelf voor elkaar kunt krijgen, maar iets dat aan je gebeurt. Net zoals geboren worden, je doet er zelf niets voor, het overkomt je.

Opnieuw beginnen door me te concentreren op mezelf en mijn prestaties is onbegonnen werk. Ik blijf draaien om mijn eigen as. Om opnieuw te beginnen is een ander nodig. God wiens liefde mij grond onder de voeten geeft. Jezus die mij roept Hem te volgen. Die medemens in wie God tot mij komt.

Wat een zegen dat opnieuw beginnen niet míjn prestatie is, maar een uitnodiging om elke dag opnieuw, als nieuw te beginnen. Als een door God geliefd mensenkind.

Ds. René de Reuver, scriba generale synode

In de maandelijkse rubriek 'Protestants perspectief' laat de scriba zijn licht schijnen op de actualiteit.


Praktische tips voor beginnelingen en ervaren ‘pastoraat-tijgers’

Wat moet je weten over pastoraat? Welke vaardigheden komen van pas? De hervormde gemeente 'De Brug' in Nieuweroord-Noordscheschut volgde de training pastoraat van de Protestantse Kerk. 'Een absolute aanrader!'

"In februari 2017 is in onze gemeenschap de training pastoraat gegeven. Een kleine twintig mensen, bestaande uit een aantal nieuw benoemde ouderlingen, ervaren ‘pastoraat-tijgers’ en bezoekbroeders en -zusters, zijn drie avonden bij elkaar geweest om o.l.v. trainster Marga Bloupot met elkaar te spreken en te leren over het pastoraat. In deze training wordt een basis gelegd voor pastoraal werk. Wat moet je weten en welke vaardigheden komen van pas? Er wordt een theoretische ondergrond gelegd, en telkens wordt daarbij de praktijk gezocht: hoe pas je dit toe? Dat is dan ook precies wat ons als deelnemers het meest aangesproken heeft: de praktische insteek van deze training. Het geleerde is, mede door het vanuit de praktijk geschreven boekje “Pastoraat voor iedereen”, direct in de praktijk toe te passen. En daarbij maakt het niet uit of je al jarenlang actief bent in het pastoraat, of nog maar net komt kijken. Er was voor iedereen wat te halen/leren. Een absolute aanrader!"

Dhr. Goos Onvlee, Hervormde Gemeente ‘De Brug’ (Nieuweroord-Noordscheschut)

Wat zou u willen weten of kunnen om uw taak in de gemeente nog beter te vervullen? De Protestantse Kerk biedt trainingen over pastoraat, diaconaat, bestuur en leiderschap en jeugdwerk. Deze trainingen worden op maat in uw gemeente gegeven. Klik hier voor het complete aanbod!


Elf tips voor nieuwe ambtsdragers

Deze maand worden in veel gemeenten nieuwe ambtsdragers bevestigd. Elf tips om u te ondersteunen bij deze verantwoordelijkheid.

De ambtsdragers zijn gemeenschappelijk verantwoordelijk voor de opbouw van de gemeente in de wereld door zorg te dragen voor de dienst van Woord en sacramenten, de missionaire, diaconale en pastorale arbeid, de geestelijke vorming, het opzicht, het rentmeesterschap over de vermogensrechtelijke aangelegenheden en andere arbeid tot opbouw van de gemeente. (Kerkorde Protestantse Kerk in Nederland).

Om u te ondersteunen bij deze verantwoordelijkheid een aantal tips:

1. Training ‘nieuwe ambtsdragers’
Vraag de training ‘nieuwe ambtsdragers’ aan voor uw gemeente. In deze training ontwikkelt u een duidelijke visie op het ambt en leert u onder andere over kerkordelijke regels en de verantwoordelijkheden van een ambtsdrager. Weet dat er ook nog trainingen per ambt te volgen zijn: scriba, ouderling, diaken, kerkrentmeester, jeugdambtsdrager. Kijk voor het hele aanbod op protestantsekerk.nl/actief-in-de-kerk/leren/trainingen.

2. Kerkorde online
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van kerkstructuur, organisatie, kerkrecht, ledenadministratie, arbeidsvoorwaarden en financiën. U zult de kerkorde veelvuldig nodig hebben in uw ambt. De nieuwste versie van de kerkorde is altijd te vinden via protestantsekerk.nl/kerkorde.

3. Bezinning & gebed
Bij elkaar komen als ambtsdragers is een geestelijke aangelegenheid. In veel kerkenraden is er tijd voor bezinning en wordt er geleefd uit de Bron. Dat is onmisbaar. Het werkt door in de bespreking van de verdere agenda. Neem daar dus tijd voor. Dit boekje met gebeden kan u daarbij helpen. Lees hier ook het gebed van scriba René de Reuver voor alle (nieuwe) ambtsdragers.

4. Leiderschap met lef
Het boekje ‘Leiderschap met lef!’ ondersteunt ambtsdragers bij de leidinggevende taak van de kerkenraad. Het boekje gaat onder meer in op de spiritualiteit van de kerkenraad, het ontwikkelen van een waarderende houding, leidinggeven aan verschillen, leidinggeven in een veranderende context, de samenwerking tussen ambtsdragers en de communicatie met de gemeente. Rond de thema’s in dit boekje is ook een gelijknamige training aan te vragen.

5. Kerkkalender
Deze kerkkalender helpt bij het inplannen van alle activiteiten van uw gemeente: de kerkelijke feestdagen, het collecterooster etc. staan allemaal voorgedrukt in deze agenda. U kunt uw eigen activiteiten daaraan toevoegen.

6. Wekelijkse nieuwsbrief
Abonneert u zich op de wekelijkse nieuwsbrief van de Protestantse Kerk. Deze nieuwsbrief staat boordevol inspirerende en nuttige informatie voor ambtsdragers.

7. Maandblad woord&weg
Woord&weg is het inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Het magazine is bedoeld om ambtsdragers te inspireren en informeren. Scriba’s van gemeenten en classes en synodeleden ontvangen woord&weg gratis. Anderen kunnen een abonnement nemen voor � 22,50 voor 11 nummers per jaar. Groepsabonnementen voor een gemeente kosten � 17,50 per persoon. Voor abonnementen: abonnementen@protestantsekerk.nl; of (030) 880 18 80.

8. Een voortreffelijk werk
Het boek ‘Een voortreffelijk werk’ is een compacte en gedegen handleiding voor de ambtsdrager van vandaag, die snel een goed inzicht geeft in alle aspecten van het gemeentezijn. Wie verlangt naar het ambt, begeert een voortreffelijk werk, zegt Paulus. Maar iedere ambtsdrager weet dat dit werk niet zo eenvoudig is. Daarom is deze handreiking voor ambtsdragers samengesteld waarin allerlei facetten van het gemeenteleven aan bod komen: beleid, pastoraat, catechese, jeugdwerk, diaconaat en evangelisatie. De hoofdstukken zijn geschreven door mensen met veel kennis en ervaring op deze terreinen en zijn gericht op de praktijk van het ambtelijke werk. Aan elk hoofdstuk zijn gespreksvragen toegevoegd. Zo is het niet alleen een boek voor persoonlijke toerusting, maar ook geschikt voor bezinnende momenten tijdens de kerkenraadsvergadering.

9. Brieven over het ambt
Lees de zeven brieven over het ambt die de vorige scriba, ds. Arjan Plaisier, in 2015 heeft geschreven. Het zijn brieven waarin het gesprek wordt aangegaan, brieven die willen inspireren, bemoedigen en richting willen wijzen. Ze zijn bedoeld om het gesprek in de gemeenten over het ambt te stimuleren. Bij iedere brief zijn een aantal gespreksvragen geformuleerd die kunnen helpen om het gesprek op gang te brengen.

10. Meld u aan als tester voor de ontwikkeling van lesmateriaal ‘nieuwe ambtsdragers’
De Protestantse Kerk is op zoek naar mensen die een training willen uittesten! Als tester kunt u kosteloos deelnemen aan de training 'Nieuwe ambtsdragers'. Deze trainingen worden op een andere manier aangeboden dan de gebruikelijke vorm ‘op locatie’. Deze training kunt u namelijk online volgen (als 'e-learning'). Dat betekent dat u de training gewoon thuis kunt volgen, op een moment dat het voor u uitkomt. U kunt ook kiezen voor de 'blended' vorm: dan wordt de online training aangevuld met twee groepsbijeenkomsten. Lees hier meer.

11. De dienstenorganisatie beantwoordt al uw vragen
De dienstenorganisatie heeft als belangrijkste taak het ondersteunen van de gemeenten van de Protestantse Kerk. Dat betekent dat u met elke vraag bij de dienstenorganisatie terecht kunt. Het uitgangspunt is dat u binnen 48 uur (op werkdagen) een bruikbaar antwoord ontvangt.
info@protestantsekerk.nl; (030) 880 1880
Maandag tot en met donderdag: 09.00 – 21.00 uur; vrijdag 09.00 - 16.00 uur.


Gebed voor nieuwe ambtsdragers

Scriba René de Reuver bidt voor de ambtsdragers die deze maand in veel gemeenten bevestigd worden. 'Prachtig dat u ja hebt gezegd op de vraag om ambtsdrager te worden in uw gemeente. Dat is om stil van te worden. Dat moet het werk van Gods Geest zijn.'

Prachtig dat u ja hebt gezegd op de vraag om ambtsdrager te worden in uw gemeente.

Misschien overviel de vraag u wel. Zo van: waarom vragen ze mij? En: is dit wel iets voor mij? Toch hebt u ja gezegd. Ik ben daar blij om. We zijn immers samen kerk. Uw inbreng is belangrijk.

Gelukkig hoef je niet eerst examen te doen om ambtsdrager te worden. Diploma’s zijn hiervoor niet nodig. Wel vraagt het vertrouwen - geloof - dat God zelf voor Zijn kerk zorgt, hoop op Zijn koninkrijk en liefde voor mensen.

De bevestiging van nieuwe ambtsdragers is altijd weer een bijzonder moment. Dat mensen ondanks allerlei aarzelingen en volle agenda’s ja zeggen tegen deze vraag vanuit de gemeente. Dat is om stil van te worden. Dat moet het werk van Gods Geest zijn. Roeping van Godswege. Er zijn immers genoeg redenen om nee te zeggen.

Zonder bezieling door Gods Geest en de ontspanning - omdat de kerk niet van ons, maar van God is - houdt geen ambtsdrager het vol. Deze inspiratie en ontspanning wens ik u van harte toe.

Gebed bij de bevestiging van ambtsdragers

Met u bid ook ik uw vreugde toe in uw werk als ambtsdrager:

Heer, onze God
wat een zegen dat de kerk van U is,
dat U zelf haar toekomst bent.

Dank dat U ons telkens weer roept om samen kerk te zijn,
een vindplaats van geloof, hoop en liefde.
Een plek om op adem te komen,
waar ook ik me gedragen mag weten door uw liefde.

Dank dat U mij,
met al mijn aarzelingen en twijfels, wil gebruiken als ambtsdrager.
Het is dat U me roept, anders had ik nooit ja gezegd.
Dank, dat ik niet eerst examen moet doen, maar gewoon mag meedoen.
Dank dat ook ik als ambtsdrager mijn talenten mag inzetten voor de opbouw van uw kerk.

Inspireer me door uw Geest.
Geef me wijsheid om te onderscheiden waarop het aankomt.
Liefde voor allen die U op mijn weg brengt.
Vreugde in de dingen die zich aandienen.

Bewaar me voor overspannen verwachtingen,
voor blinde ijver en kortzichtigheid.

Schenk mij uw Geest,
dat mijn werk tot zegen mag zijn van mensen,
tot lofprijzing van uw Naam.

Amen.

Ds. René de Reuver, scriba generale synode

NB Een prachtig lied om rond uw bevestiging stil te overdenken is Lied 362: ‘Hij die gesproken heeft een woord dat gáát’. Vooral het tweede couplet.


Nieuws! > Kerknieuws / Nieuws / Agenda / Verbinding

Zoeken

Diensten!

Kerk aan Kerkplein te GrijpskerkOp zondag 28 januari beginnen we om 09:30 in de kerk aan het Kerkplein te Grijpskerk, waar ds. mw. C.S. Minnaard uit Doezum hoopt voor te gaan. Thema:


Overzicht kerkdiensten.

Laat de Bijbel spreken

Omzien naar elkaar

Noaberschap: uw ogen en oren zijn nodig! Laat via ons meldpunt weten wie extra aandacht en zorg nodig heeft.

backtotop